Släpp in oss som individer och normbildare

Gör mig en tjänst. Läs det här inlägget. Glutta inte bara igenom de första raderna för att sedan surfa vidare på Facebook. Läs HELA. Lova nu!

Bra, då kör vi…

Man vill gärna tro att de åsikter man har om andra är något man kommit på själv, men så är det inte. Vi påverkas ständigt av vad vi ser omkring oss och fram för allt av vad vi ser i media. Alla dina åsikter och uppfattningar har någon gång presenterats för dig. De skapas sällan medvetet. Det handlar om vårt skönhetsideal, men också om vad vi upplever som manlig-kvinnligt, starkt-svagt, ärligt-falskt, svenskt-utländskt o.s.v. o.s.v.

Det vi läser om inom nyhetsrapporteringen påverkar oss väldigt starkt utan att vi direkt tänker på det. I forskningsprojektet ”Kvinnorna i journalistkulturen” vid JMG studerade forskarna Rapport, Aktuellt och Nyheterna år 2000. Resultatet? Om man plockade bort ”vanligt folk-inslagen” var andelen kvinnliga intervjupersoner och källor bara 22 procent. Av experterna var bara 10 procent kvinnor. Bland politiker, som var nästan lika många män och kvinnor i Sverige det året var bara 22 procent av de intervjuade politikerna kvinnor.

Har du nånsin lagt märke till det? Såg du nyheterna år 2000 och tänkte ”var är alla smarta kvinnor?”
Nä, inte jag heller. Faktiskt. Jag månar om kvinnors rättigheter och anser mig vara genusmedveten, men jag lade aldrig märke till den detaljen i nyhetsrapporteringen.
Enligt undersökningen är anledningen till att just manliga experter lyfts fram mer än kvinnliga den att det finns fler manliga medarbetare som arbetar på redaktionerna. Speciellt i de högre positionerna. Man konstaterar också att män helt enkelt hellre frågar andra män och kvinnor hellre frågar andra kvinnor.
Vilka är det mer som inte är lika representerade på redaktionerna som män?
Prova att googla ordet ”minoritet” så får du några förslag. 

Funktionsnedsatta samhällsmedborgare ser man högst sällan i media om de inte är med för att uttrycka sig i en fråga som rör just deras funktionsnedsättning.
Enligt handboken ”Mediabilden av personer med funktionshinder” handlar artiklar med koppling till funktionsnedsatta personer om dem som ekonomiskt objekt, men sällan som individ. Handboken berättar också att funktionsnedsatta personer ofta porträtteras som rena offer eller hjältemodiga offer.

Det är viktiga nyheter. De ska inte plockas bort från nyhetsrapporteringen, men det är förbannat sorgligt att det är dessa nyheter som ska forma samhällets bild av oss. Som individer, medmänniskor och samhällsmedborgare blir vi osynliga bakom våra behov och nedsättningar, som automatiskt blir det som får synas och räknas. Det duger inte.

Idag deltar jag i en lokal modelltävling på Marieberg Galleria i Örebro. Jag har blivit framröstad till final. Om jag kan rullar ut på catwalken och visa upp kläderna på ett proffsigt sätt är jag glad. Om publiken ser mig och kläderna jag visar istället för min rullstol är jag en värdig deltagare i tävlingen. Om jag gör det bäst förtjänar jag att vinna. Så enkelt är det. Mitt mål är att verka för att släppa in personer med varierade funktionsskillnader i medias vardagliga normbildning. Att vi och andra som står utanför normen ska bli lika naturligt närvarande som andra. Det känns viktigt och kul! Jag hoppas på fler liknande utmaningar och projekt i framtiden. Jag har redan fått förfrågningar om jag är intresserad av att arbeta som modell eller skådespelerska  i ett par nya projekt. Spännande! Stötta mig och se att jag verkar för jämställdhet. Att jämställdhet inte enbart handlar om män och kvinnor, utan alla samhällets individer oavsett vad det är som skiljer oss åt.

 

Läs mer:
Mediabilden av personer med funktionshinder
Mediakompassen om stereotyper

Lika lön 15.53

 

Annonser

2 svar till “Släpp in oss som individer och normbildare

  1. Hej! Ramlade in på din blogg då jag letar info om sjukdomar, funktionshinder och hjälpmedel. Du skriver fint , hoppfullt och insiktsfullt om livet… Din rullstol med handreglage ser ju nätt ut. Vilken sort är det? Har själv fått hyra en elmoppe men den är ju så stor och otymplig. Försöker klara mig med rollator men jag kommer inte så långt. Och snart måste jag hitta alternativ…..ha det gott och fortsätt dela med dig av livet…birgitta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s